Nazbierało się trochę zaległości. hmm... znalazłam ostatnio zdjęcie ciasta jakie upiekłam jak jeszcze był sezon na świeżutki rabarbar i truskawki. Pyszne ciasto i dość proste w wykonaniu, także polecam wszystkim smakoszom czegoś słodkiego z owocami, ale niestety czasami nie wychodzi z mrożonych truskawek, także trzeba poczekać do następnego sezony truskawkowego. A szkoda bo jest wyjątkowe.
Przepis:Składniki na ciasto:
- 10 dkg masła;
- 1 3/4 szklanki mąki;
- 2 łyżki cukru pudru
Ciasto to mąka wymieszana z cukrem i posiekane z masłem. siekamy aż zrobią się grudki, które wykładamy na blachę i wyciskamy w jego dno aby utworzyło jedną warstwę i wstawiamy do pieca na ok. 12 minut w temp. 180 st.C, aż się lekko zrumieni.
Składniki na nadzienie:
- 1/4 szklanki mąki, np. kartoflanej
- 1,5 szklanki cukru
- 6 żółtek
- szczypta soli
- 1 szklanka słodkiej śmietanki
- 1 szklanka truskawek w plasterkach
- 4 szklanki rabarbaru w plasterkach
Składniki na bezę:
- 1/2 szklanki cukru
- 6 białek
Mąkę wymieszać z cukrem i solą. W innym naczyniu żółtka wymieszać ze śmietanką a później wymieszać z poprzednio przygotowanymi wymieszanymi składnikami. Teraz dodajemy rabarbar i truskawki lekko wymieszać i rozprowadzić na wcześniej podpieczone ciasto. Tak przygotowane ciasto pieczemy w piecu o temp. 180 st. C przez ok 1 godz. W tym czasie przygotowujemy wierzch. Białka ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier. Po godzinie wyłożyć bezę na upieczone ciasto i wstawić jeszcze na ok 10-15 minut do pieca aby się zrumieniła beza. Gotowe tylko wystudzić i smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz