Ciasto truskawkowe z rabarbarem

Nazbierało się trochę zaległości. hmm... znalazłam ostatnio zdjęcie ciasta jakie upiekłam jak jeszcze był sezon na świeżutki rabarbar i truskawki. Pyszne ciasto i dość proste w wykonaniu, także polecam wszystkim smakoszom czegoś słodkiego z owocami, ale niestety czasami nie wychodzi z mrożonych truskawek, także trzeba poczekać do następnego sezony truskawkowego. A szkoda bo jest wyjątkowe.
Przepis:

Składniki na ciasto:

  • 10 dkg masła; 
  • 1 3/4 szklanki mąki;
  • 2 łyżki cukru pudru
Ciasto to mąka wymieszana z cukrem i posiekane z masłem. siekamy aż zrobią się grudki, które wykładamy na blachę i wyciskamy w jego dno aby utworzyło jedną warstwę i wstawiamy do pieca na ok. 12 minut w temp. 180 st.C, aż się lekko zrumieni.

Składniki na nadzienie:

  • 1/4 szklanki mąki,  np. kartoflanej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 6 żółtek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki
  • 1 szklanka truskawek w plasterkach
  • 4 szklanki rabarbaru w plasterkach
Składniki na bezę:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 6 białek
Mąkę wymieszać z cukrem i solą. W innym naczyniu żółtka wymieszać ze śmietanką a później wymieszać z poprzednio przygotowanymi wymieszanymi składnikami. Teraz dodajemy rabarbar i truskawki lekko wymieszać i rozprowadzić na wcześniej podpieczone ciasto. Tak przygotowane ciasto pieczemy w piecu o temp. 180 st. C przez ok 1 godz. W tym czasie przygotowujemy wierzch. Białka ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier. Po godzinie wyłożyć bezę na upieczone ciasto i wstawić jeszcze na ok 10-15 minut do pieca aby się zrumieniła beza. Gotowe tylko wystudzić i smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz