Piersi z kurczaka w cieście francuskim z pieczarkami

Wymyślanie nowych potraw nie jest prostą sprawą. Więc postanowiliśmy spróbować jednak poszukać w internecie czegoś co może nie jest  nowością kulinarną ale innym wydaniem tego co już znamy. Wybraliśmy kurczaka, a dokładnie piersi z kurczaka, które zawsze przyrządzaliśmy a'la schabowe. Ostatnio przygotowywałam je także także w panierce ale pokrojone w podłużne paski bez rozbijania. A tym razem w internecie znalazłam przepis na piersi z kurczaka w cieście francuskim z pieczarkami i czerwoną papryczką.
     Przepatrzyliśmy kilka przepisów i eksperymentalnie dobieraliśmy ewentualne składniki, w końcu wyszło nam coś takiego:

  • pierś z kurczaka,
  • gotowe ciasto francuskie,
  • pieczarki,
  • plasterki szynki,
  • plasterki żółtego sera,
  • papryczka czerwona,
  • koncentrat pomidorowy,
  • czosnek,
  • cebulka,
  • jajko,
  • masło,
  • olej,
  • przyprawy,
     Gotowe ciasto francuskie, najlepiej okrągłe jak na zdjęciu, ponacinać po bokach zostawiając na środku miejsce na zawartość naszego dania.
     Teraz przygotowujemy farsz. Filety z kurczaka kroję na podłużne dwa równe paski, nacieram solą, pieprzem, oregano i bazylią. Tak zamarynowane mięso zawijam w folię aluminiową i na min. 30 minut wkładam do lodówki. W międzyczasie przygotuję pieczarki, tym razem nie obieram tylko starannie umyte kroję na drobne plastry, a cebulkę na drobną kostkę. Teraz na patelni rozpuszczam trochę masła, na nie kładę cebulkę, a jak się zeszkli to dodaję pieczarki oraz trochę czerwonej papryki pokrojonej w plasterki  i dusimy pod przykryciem. W momencie kiedy cała woda odparuje doprawiam solą, pieprzem oraz maggi i odstawiam do wystygnięcia.
     Do przygotowania tego dania potrzebny będzie jeszcze sos pomidorowy. W tym celu wciskam do miseczki 2 ząbki czosnku, dodaję 2 łyżki koncentratu pomidorowego, trochę oregano i pieprzu, kilka kropel oleju i mieszam wszystko razem, a potem do lodówki.
     Gdy minie okres marynowania mięsa, rozkładam ciasto jak na zdjęciu i układam na środku plastry kurczaka, na nie wykładam farsz pieczarkowy który przykrywam plasterkami szynki i smaruję sosem pomidorowym. Teraz na wierzch układam cienkie plasterki żółtego sera i całość zalepiam na przemian paskami ciasta, coś w rodzaju warkocza. Na wierzchu pozakładanych pasków smaruję roztrzepanym jajkiem i przyprawiam oregano. Tak przygotowane danie ląduje w piekarniku na jakieś 30 minut w temp. 180 stopni, aż się ładnie zrumieni. Przy wyciąganiu trochę pękło ale i tak szybko zniknęło, a pozostało tylko wspomnienie nowego smaku piersi z kurczaka. 

Smacznego!

1 komentarz: