Sałatka z tuńczyka i ryżu

Sałatki są potrawami spotykanymi na stołach chyba w każdym domu. przeglądając zasoby internetu można spotkać sałatki robione prawie z wszystkiego co nadaje się do jedzenia. Są oczywiście produkty, które lubimy bardziej wiec wtedy robimy sałatkę z tego co nam najlepiej smakuje. Dla ludzi czasami nie ważna jest forma podania, a bo i w niektórych przypadkach sałatkowego szaleństwa nie jesteśmy w stanie nic nowego wymyślić jak wymieszać wszystkie produkty razem i podać wymieszane z majonezem. 

Kiedyś od znajomej otrzymałam przepis na sałatkę z tuńczykiem i ryżem ale jej sposób wykonania był na tyle oryginalny, że stała się ona szlagierową potrawą świąteczną w naszym domu, a czasami nawet robioną od tak na zwykły dzień. 
W zasadzie to nic wielkiego, cała oryginalność tej sałatki polega na sposobie jej wykonania określonymi warstwami danego składnika według pewnej kolejności. Produkty trzeba oczywiście najpierw przygotować tak jak standardowo robimy to przygotowując sałatkę, czyli co trzeba to gotujemy, kroimy wszystko na drobne kawałeczki i ... ale teraz po kolei.
Składniki w ilości oczywiście zależnej od upodobania i naczynia w jakim będziemy układać sałatkę.
Przygotowujemy w osobnych pojemnikach
- ugotowany ryż,
- ugotowane i posiekane jajka,
- pokrojona drobniutko cebulka,
- pokrojone i odciśnięte ogórki konserwowe,
- odcedzona kukurydza konserwowa,
- rozdrobniony tuńczyk odcedzony z oleju,
- majonez i ketchup 
Ilości poszczególnych produktów niestety jest uzależniona od naczynia w jakim to robimy. Ja od samego początku robię ją w tym samym półmisku wiec najgorzej było za pierwszym razem dobrać ilości jakie będą potrzebne, ale gdy już powstała pierwsza to teraz jest łatwiej.
Cały szkopuł tkwi właśnie w układaniu w naczyniu poszczególnych składników warstwami.
Wielkość warstw może być różna w zależności od wysokości naczynia lub ilości produktów jakie przygotowaliśmy. Wiec zasada jest taka, że warstwa powinna przykrywać  równo całą  poprzednią warstwę, trzeba po prostu starać się ją równo rozkładać po całej powierzchni.
Zaczynając od spodu naczynia układamy kolejno:
  1. ogórek konserwowy (koniecznie dobrze odciśnięty)
  2. ryż
  3. polewamy cienko ketchup'em (rozsmarować łyżką)
  4. cebulka 
  5. ryż
  6. majonez (rozsmarować łyżką)
  7. jajka
  8. ryż
  9. majonez (rozsmarować łyżką)
  10. tuńczyk
  11. ryż
  12. polewamy cienko ketchup'em (rozsmarować łyżką)
  13. posypujemy kukurydzą
Trochę zabawy jest z taką sałatką niż wymieszaną w tradycyjny sposób, ale za to efekt końcowy cieszy nie tylko podniebienie ale i oko.
Niestety zdjęcie całości może przy następnym razie uda mi się zrobić, teraz niestety nie zdążyłam, już napoczęta, hihi, co począć jak takie dobre. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz