Truskawki

Truskawki



Truskawka to roślina będąca mieszańcem dwóch gatunków poziomki z rodziny różowatych. Truskawki mają różne nazwy zwyczajowe, jak chociażby:

  • poziomka ananasowa, 
  • poziomka wielkoowocowa, 
  • truskawka.



Najbardziej rozpowszechniła się jednak pod nazwą truskawki. Mieszankę tę wyhodowano w 1712 roku w Europie w wyniku skrzyżowania poziomki wirginijskiej przywiezionej z wschodniej Ameryki Północnej z poziomką chilijską. Uprawiana jest dla jadalnych owoców, w warunkach Europy Środkowej wyjątkowo i przejściowo dziczeje.


Przecier truskawkowy to jeden z produktów na jakie przetwarzane są truskawki, aby były dostępne nie tylko w trakcie krótkiego sezonu zbioru świeżych owoców. Dostępne są również jako schładzane owoce, ale do takiego przetwórstwa potrzebne są duże, ładne i o wysokiej jakości owoce.

Truskawki nadają się doskonale do konsumpcji zaraz po zerwaniu, ale zalecane jest ich umycie pod bieżącą wodą. Dorodne i dobrze wyglądające truskawki wybierane są do dekorowania ciast, z kolei do wyrabiania koktajli, deserów i innych potraw nadają się każde owoce.

Nie jest to najwyższej jakości tekst o truskawkach, ale będziemy ten dział dopracowywać i z  czasem powstanie tu kompletna wiedzodajnia na temat owoców spotykanych w naszym kraju.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz