Truskawki

- poziomka ananasowa,
- poziomka wielkoowocowa,
- truskawka.
Najbardziej rozpowszechniła się jednak pod nazwą truskawki. Mieszankę tę wyhodowano w 1712 roku w Europie w wyniku skrzyżowania poziomki wirginijskiej przywiezionej z wschodniej Ameryki Północnej z poziomką chilijską. Uprawiana jest dla jadalnych owoców, w warunkach Europy Środkowej wyjątkowo i przejściowo dziczeje.
Przecier truskawkowy to jeden z produktów na jakie przetwarzane są truskawki, aby były dostępne nie tylko w trakcie krótkiego sezonu zbioru świeżych owoców. Dostępne są również jako schładzane owoce, ale do takiego przetwórstwa potrzebne są duże, ładne i o wysokiej jakości owoce.
Truskawki nadają się doskonale do konsumpcji zaraz po zerwaniu, ale zalecane jest ich umycie pod bieżącą wodą. Dorodne i dobrze wyglądające truskawki wybierane są do dekorowania ciast, z kolei do wyrabiania koktajli, deserów i innych potraw nadają się każde owoce.
Nie jest to najwyższej jakości tekst o truskawkach, ale będziemy ten dział dopracowywać i z czasem powstanie tu kompletna wiedzodajnia na temat owoców spotykanych w naszym kraju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz