Rozmawiałam z koleżanką o słodkich wypiekach i przeszło mi przez myśl proste ciasto brownie. Nie potrzeba wielu składników, a i prostota wykonania pozwala na cieszenie się ciastem przy niedużym nakładzie czasu na wykonanie i pieczenie. Ciasto jest na tyle proste, że dopuszczalne są różnego rodzaju wariacje odnośnie dodatków urozmaicających jego wygląd i smak. Spotkałam się z głosami, że można dodawać różne rodzaje czekolady, a i orzechy laskowe podsmarzone na patelni są miłym dodatkiem. Ale do rzeczy:
Składniki na niewielką porcję:
- 1 jajko
- 1/2 kostki margaryny (masła)
- 1/2 szklanki mąki
- 3 lub 4 łyżki nutelli
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka kakao
- parę kostek czekolady
- szczypta soli
Do rozpuszczonej w rondelku margaryny dodać kakao, czekoladę i nutellę, dobre wymieszać do gładkości i odstawić do lekkiego wystygnięcia. Utrzeć jajko z cukrem i solą oraz pozostałymi składnikami. Połączyć obie mieszanki i wymieszać trzepaczką bądź mikserem. wylać do kwadratowej formy i piec w temperaturze ok 130 stopni przez jakieś 25-30 minut. Im dłużej pieczemy tym brownies bardziej będzie suche i przypominało zwykłe ciasto.
Prawda, że proste a zarazem smaczny dodatek do kawki. A orzechy można dodać na końcu miksowania i efekt będzie kapitalny.
Przepis koniecznie musze wyprobowac! Jakiej wielkosci powinna byc forma, albo ile na oko cm powinno miec wylane w niej ciasto przed wlozeniem do piekarnika?
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńW szczególności właśnie kawa bardzo dobrze smakuje z ciastem czekoladowym i jestem zdania, że nie ma nic lepszego na deser. Ja robię często brownie z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ i moim zdaniem na tą chwilę nie znajdziecie nic lepszego.
OdpowiedzUsuń